Avslutat

Olika verksamheter kring bin

I Hållbart Entreprenörskap har företag kunnat söka projektstöd för att jobba med de globala hållbarhetsmålen.
Aicha Vitalis i Gimo utanför Östhammar blev beviljat projektstöd för att utveckla olika grenar inom biodling.

Ett lokalt och ekologiskt tvåleri

I Hållbart Entreprenörskap har företag kunnat söka projektstöd för att jobba med de globala hållbarhetsmålen.
Vänge Ekologiska Tvåleri i Vänge utanför Uppsala blev beviljat projektstöd för att utveckla sitt hållbarhetsarbete med sitt företag.

Ta hand om den lokala ullen

Ullförmedlingen vid Sjökärret, Almunge utanför Uppsala, genom Fia Söderberg blev beviljat projektstöd. Stödet ska användas för att utveckla kunskapsöverföring kring den lokala och svenska ullen så att den kan användas istället för att slängas.

Lokalt producerad kombucha

Kombobrew i Järlåsa utanför Uppsala, genom Thomas Radecky och Lukas Reza, blev beviljade projektstöd för att ta fram tre olika slags kombuchadrycker för försäljning.

Använda naturen för att hitta sitt inre lugn

Villa Cosmos utanför Uppsala blev beviljat projektstöd för att utveckla ett program där människor får verktyg att hantera stress och press och försöker hitta sin individuella balans för ett så bra mående som möjligt.

Utveckla gård med hjälp av permakultur- och skogsträdgårdstänk

Bobrunna gård, genom Elin Boström i Vattholma utanför Uppsala blev beviljade projektstöd för att utveckla sin gård med permakultur- och skogsträdgårdstänk.

Sprida koncept kring hydroponiska- och akvaponiska odlingar

I Hållbart Entreprenörskap har företag kunnat söka projektstöd för att jobba med de globala hållbarhetsmålen. Lokalt Odlat genom Maja DeBernardo och Fredrik Svensson i Knivsta blev beviljade projektstöd för att utveckla ett koncept för att starta upp småskaliga hydroponiska och akvaponiska odlingar.

Båtramp i Strömaren

Projektet har för avsikt att anordna en båtramp vid Strömaren. De ska även röja vid parkeringsplaterna och köpa in en vägbom.

Kulturcentrum, Järnboden sommaren 2019

Projektet vill väcka nyfikenhet och upptäckarglädje, inspirera till nya erfarenheter och bredda kunskapen om konst och allas rätt att uppleva den.

Skapa förutsättning för hållbart samskapande mellan företag, individer och organisationer på landsbygden och i stad

Syftet med projektet är att stärka företagarnätverk i Knivsta och Sigtuna genom digitala lösningar samt att stimulera delningsekonomin.

Landsbygdsmatchning

Projektet har för avsikt att koppla samman studenter med företag, organisationer och personer som är yrkesverksamma inom fältet landsbygdsutveckling.

REKO-ring

Projektet avser att  underlätta handel av närproducerad mat direkt från producenter till konsumenter genom att etablera en ny digital/fysisk mötesplats.

10-årsjubileum på Eda lägergård

Avsikten är vidare att stimulera nya medlemmar att engagera sig i underhållet av en viktig lägergård belägen i ett naturskönt område nära storstadsmiljö.

Gula skolan Skånela Sockenförening

Avsikten är att förbättra och tillgängliggöra och göra det möjligt för företag, föreningar och även privatpersoner att nyttja lokalerna.

Lekplats Stenevi IP Långhundra

Projektet avser att göra i ordning en lekplats med rutschkana och sandlåda med sandleksaker. Lekplatsen är belägen vid stugan på Stenevi IP.

Bättre kanotled i Fyrisån

Projektet avser att tillgängliggöra kanotleden i Fyrisån och göra det lättare att lägga i kanoter genom att bygga en kanotramp/brygga vid ledstarten i Vattholma.

Föreningsmatchning Knivsta

Projektet bygger på att skapa social hållbarhet genom att matcha nyanlända i Knivsta med en lokal förening i Knivstabygden som har behov och intresse av extra resurser i form av hjälp eller medlemmar.

Lokala ekonomidagar 2016

Lokalekonomidagarna ska inspirera till handling genom att delge kunskap och metoder från lyckade projekt runtom i Sverige.

Webbplats näringsliv/föreningsliv i Knivsta

Projektet har för avsikt att skapa en webbplats med information om aktiviteter och utbud inom Knivstas gränser.

Kulturbete i Vällnora bruk

Projektet avser att väcka liv i områdets bruksmiljö genom att synliggöra och återinföra kulturlandskapet med betesmarker och stigar och göra dessa miljöer tillgängliga för besökare.

Organisation för ullmarknad i Österbybruk

Projektet går ut på att jobba fram en framåtsyftande och stabil organisation för arrangerandet av Ullmarknaden i Österbybruk.

Agro Forestry demonstrationsodlingarna

Projektet avser att införskaffa batteridrivna maskiner bestående av handhållen ogräsrensare, handhållen trimmer och dit tillhörande ryggburet batteri med laddare.

Grunda Havsvikar

Projektet har för avsikt att genom vassröjning öka vattenomsättningen och minska på växtbundet kväve och fosfor. Detta ska göras i Högklykeviken och Måsstensfjärden samt i anslutning till vikarnas till/avflöden.

Lansering av Roslagsmjölk

Roslagsmjölk AB är ett nystartat företag som ägs av fem ekologiska mjölkproducenter. Syftet är bland annat att producera, förädla och marknadsföra ekologiska och närproducerade mjölkprodukter.

Utegym Långhundra

Projektet ska med ett utegym komplettera ett tidigare anlagt motionsspår. Spåret är ca 1,3 km långt och underhålls av friluftsfrämjandet. Detta leder förhoppningsvis till att fler ungdomar börjar träna.

Utveckling av service kring lanthandeln i Oxsätra

Projektet har för avsikt att förstärka traktens butik som servicepunkt.

Linlada

Projektet har för avsikt att göra i ordning en plats där allmänheten kommer att bjudas in för att se verksamheten och även prova på att bereda lin.

Historisk bild av orangeriträdgården och fortsatt förädling av trädgården

Projektet har för avsikt att inreda orangeribyggnadens nedre plan med en historisk bild av trädgården. Inredningen kommer att anpassas till att återspegla orangeriets användning ur ett historiskt perspektiv.

Bättre Lan på landet

Projektet avser att skapa en drog-och alkolholfri sommarkativitet för barn och ungdomar i samarbete med kommunen och olika fritidsgårdar.

Attraktiva och levande centrum året runt

Tidigare anordnade Östhammars kommun en allmän inspirationsföreläsning som var mycket uppskattad och utifrån detta tillfälle kom önskemål på ortsspecifik uppföljning – där fokus på diskussionerna kan läggas på respektive ort.

Åstråken – värt en omväg

Projektet avser att ta fram marknadsföringsmaterial under säsongen 2016. De ska jobba för att finna metoder och kanaler för marknadsföring för att locka lokala och regionala besökare.

Kulturmarknad och musik i Hagby

Projektet avser att anordna en kulturmarknad och musikfestival. Syftet är att samla olika företag, föreningar och personer som är aktiva i området för att hitta nya vägar till samverkan samt att främja företagandet.

Kansli/information Gärdebyn

Projektet avser att säkerställa en fungerande administration och publik hantering dels inför detta större evenemang men även andra kommande events som drar mycket folk, bl.a. midsommarfirandet som brukar locka runt 1000 besökare.

Spökvandring 2.0

Målet med projektet är att stärka herrgårdsområdet som en destination för turister från närområdet och de kringliggande kommunerna.

Träning och hälsa

Med träning kommer dessa ungdomar att förbättra minnet och koncentrationsförmågan, de kommer att minska eller förebygga stress, dämpa ångest och depression, de kommer att förbättra självkänslan och få en mycket bättre sömn.

Rasbo IK föreningslokal

Man vill genom projektet förbättra och göra Rasbo IK klubblokal mer användbar för både fotbollslag och andra ungdomar i området.

Films fotbollsskola

Under sommaren 2019 anordnade ungdomstränare för Films SK en fotbollsskola där barn mellan 6 – 13 år var välkomna.

Kilens hundrasthage

En av de första hundrastgårdarna på landsbygden. Nu slipper byborna åka in till stadens hundrastgårdar för att låta hundarna springa fritt och leka.

Självstyrande ungdomsgård i Åkerlänna

Projektet avser att skapa möjligheter för att ha en självstyrande ungdomsgård i Åkerlänna. Bygdegårdsföreningen bistår med en källarlokal.

Friluftsliv i Knivsta

Genom att föra samman grupper från olika socioekonomisk bakgrund har projektet som målsättning att ungdomar skall få lära av varandra, hitta likheter och olikheter, men framförallt att bygga ett tryggt och öppet kamratskap oavsett bakgrund.

Järlåsa vårfest deluxe 2018

Den 14/4 2018 arrangerade gårdsrådet i Järlåsa en superstor vårfest! Det mesta var gratis eller hade frivilligt pris och de öppnade upp festen för närliggande områden och kommuner.

Alsike F05

I projektet planerar de att börja med en egen tränarutbildning för flickor 05 på en lördag där de får lära sig grunderna för att bli bra ledare, samt att kunna lära ut till andra.

Timmerkojan i Tuna

Genom att skapa en bra grund för den ideella fritidsgården i Tuna med ett ”grundutbud” av en del material som vanligen hittas på offentliga fritidsgårdar är förhoppningen att ungdomar i många år framöver skall ha en lokal samlingspunkt där de kan umgås och engagera sig i verksamheten.

Upprusta Unkan

Syftet med detta projekt är att ge mer plats till ungdomarna i Österbybruk genom fritidsgården ”Unkan”.

Bio i bygdegården

I detta projekt anordnade ungdomar en filmvisning för allmänheten. Lokal hyrdes av bygdegårdsföreningen Källör i Östhammar. Filmen visades 10 december 2017.

Upplandsbygds fotbollsföreningar som landsbygdsutvecklare

Avsikten med detta projekt är alltså att stärka föreningarnas betydelse för orten och etablera ett ännu mer livgivande föreningsliv och näringsliv till aktuella orter.

Ung i Upplandsbygd

Ungdomar i Upplandsbygd kommer att få prova på rollen som lokal aktör genom att driva eget initierade lokala projekt. Ungdomar kommer också att kompetensutvecklas inom praktisk tillämpning av hållbar utveckling.

Ullförmedlingen

Syftet med projektet är att skapa en digital plattform för att bidra till ökat företagande och produktutveckling hos fårägare i Uppland.

Skolträdgården i Hågaby

Projektet avser att minska skolmatens miljöbelastning genom att på skolan odla frukter och grönsaker själva, tillsammans med eleverna.

Projekt för stöd till initial etablering och integration av nyanlända flyktingar i Östhammars kommun

Projektet avser att vara en kompletterande resurs från det civila samhället till kommunens och de statliga myndigheternas arbete med de nyanländas integration.

Odlingskunskap för ett hållbart samhälle

Genom praktiska erfarenheter, reella upplevelser och teoretisk kunskap kommer projektet att konkretisera hållbar matproduktion för elever och personal.

Oland visar i Alunda 2017

Under 11-13 Augusti 2017 vill vi skapa möjlighet för bygdens barn, ungdomar och unga vuxna att möta ideella föreningar och organisationer i bygden för att visa på den mångfald av fritidsaktiviteter det finns i vår bygd.

Mobilt projektkontor – Uppsökarna

Syftet med projektet är att bidra till en hållbar landsbygdsutveckling genom att öka kunskapen om Agenda 2030 och samhällets satsningar för ökad hållbarhet, stärka lokala aktörer och främja fler hållbara lokala utvecklingsprocesser.

Mer lokal mat för dig och mig

Inom projektet ska man ta fram en modern hemsida med många innovativa möjligheter som ger kontakter med konsumenter, varje matföretag presenteras på en egen företagssida där de själva kan gå in och ändra innehåll.

Längdskidspår på konstsnö i Sigtuna

För detta behöver klubben bl.a. investera i spårmaskin som kopplas till pistmaskinen, uppgradera pistmaskinen med nya band (vilket står för den största investeringen), materiell i och runt själva längdskidspåret.

Landsbygdens säkerhets- och miljövärden samt lokal mötesplats och företagsamhet

​Projektet avser att ordna vägbelysning till en mötesplats/ideell fritidsgård och även till en pendlarparkering på 288 meter privat väg inom byn, till busshållplatserna på väg 600 och till skolskjutshållplatsen.

Alternativa livsmedelsnätverk i Uppland

Projektet handlar om investeringen i en studie rörande ett potentiellt alternativt livsmedelsdistributionsnätverk i Uppsala och närliggande landsbygd.

Attraktiva och levande orter

Projektet vill stärka varje orts unika identitet utifrån orternas historia och karaktär, lyfta fram varje ort och inte skapa konkurrens mellan dem utan stärka upp hela kommunen genom de olika orterna.

Förstudie integration Upplandsbygd

Förstudien syftar till att nyanlända och nya medborgare i Upplandsbygd får möjlighet att integreras i det svenska samhället och möjlighet att delta i meningsfull sysselsättning.

Gården som pedagogisk arena

Projektet vill under två års tid utveckla verksamhet som ger en högre livskvalitet och rikare fritid för barn och ungdomar samt skapa en generationsöverskridande mötesplats – målet är att bedriva, pröva och utveckla Gården som pedagogisk arena.

Rasbo kulturvecka scen 2019 Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling Leader

Konsert för unga Rasbo kulturvecka 2019

Rasbo kulturvecka erbjöd en attraktiv kulturell aktivitet för ungdomar, unga vuxna och bygdens familjer.

Tätortsnära gröna stråk i Österbybruk

Tillgängliggöra tätortsnära natur genom att röja upp stigar och bygga spänger, broar samt stocksittbord med hänsyn till ekologiska värden

Skyltning av Åstråken

Syftet med projektet är att öka tillgängligheten för alla besökare att uppleva områdets natur och kultur genom icke bilburen turism. Denna satsning genomförs för att besöksmålen i Åstråken ska vara lättfunna för alla besökare. I projektet ska de ta fram, trycka och montera upp 30 skyltar för de olika besöksmålen samt 5 större informationstavlor.

Rådhustorget i Östhammar

Detta projekt syftar till att blåsa liv i torget. Göra en anpassning för framtiden. Bygga en trivsam samlingsplats där man kan fika och umgås. Vi vill att torget utvecklas till en magnet som ökar kommunens attraktionskraft och på sikt leder till färre resor till storstaden Uppsala.

Upptäck Uppland

Projektet avser att anordna 9 olika integrationsutflykter. Syftet med projektet är att få flera nyanlända svenskar att upptäcka landsbygdens natur, lära känna andra med liknande intressen och förbättra hälsan

Tunatorget

Tunatorget är en av Uppsala kommuns totalt (tänkta) tio Servicepunkter på landsbygden utanför Uppsala stad. För att den ska komma till flitig användning vill vi nu sprida information i bygden om att den finns och kan/ska användas som mötesplats för alla.

Vattenbesparande Tekniker Järlåsa

Syftet med projektet är att inhämta och sammanställa kunskap om vattenbesparande tekniker, återanvändning, bevattning i samband med odling. Projektets mål är att stimulera och inspirera fastighetsägare i Järlåsa till ett ändrat beteende men framförallt till att införa vattenbesparande tekniker i sina trädgårdar.

Hus på landsbygden

Projektet ska samarbeta med föreningar, fastighetsmäklare, banker och lokala LRF för att hitta hus på landsbygden som idag står outnyttjade.

Sveriges främsta och mest hållbara cykeldestination

Sigtuna Sports Club vill etablera Sigtuna som Sveriges främsta cykeldestination. Den aktivitetsbaserade turismen till staden kommer öka och så kallad ”hemester” ökar där svenskar väljer Sigtuna som besöksdestination istället för utlandsresor. När besöksnäringen växer ökar även intäkterna till kommunens företagare.

Vallonernas cykelled

Syftet med projektet är att i studiecirkelform skapa en cykel-led som i större utsträckning får ut människan i naturen och på så vis öka naturmedvetenheten.

Leader-Lokaltledd-utveckling-Upplandsbygd-Projekt-Uppbyggarna - Gräsöbacken

Gräsöbacken

En samlingsplats där det byggdes pulkabacke och motorikområde, grillplats och det sattes information om återvinning och Östersjöns välmående.

Leader-Lokaltledd-utveckling-Upplandsbygd-Projekt-Uppbyggarna - Grönt klassrum

Grönt klassrum

LokaltOdlat leder projektet. Den ska utbilda barn och ungdomar om tidsperspektiv för framställning av livsmedel (sallad och bladgrönt) i S:t Gertrud skola i Sigtuna.

Badramp i Gimo

Den natursköna Gimodammen är en populär anläggning för sol och bad, inte bara för den nära ortsbefolkningen. PRO vill nu göra den tillgänglig för människor med fysiska hinder genom att anlägga en badramp.

Skulpturstig i Österbybruk

Vänföreningen Österbybruks herrgård söker pengar för att göra en förstudie inför ett större projekt med en Skulpturstig Det ingår föreläsningar, studiebesök och vandringar och en skissutställning i samarbete med konstnärer i Saldelmakarlängans galleri

Utställningsverksamhet i CIK Knivsta

Syftet är att starta utställnings- och föreläsningsverksamhet i CIK i Knivsta för att gagna kulturliv och låta konst och vetenskap kopplat till ekologisk hållbarhet mötas

Kolonilotter i Österbybruk

Med detta projekt vill de utveckla kolonilotterna i Österbybruk med inköp av en vattenpump, växthus med solpaneler. Även satsa på lärande insatser för odling, växtförädling och matlagning.

Långsiktigt stabil kör som socialt kapital

Projektet avser att arbeta mer fokuserat med att bidra till landsbygdskommunens utveckling genom att utveckla körverksamheten till att bli en bred social mötesplats som därigenom blir ett starkt socialt kapital för bygden. Genom att locka fler medlemmar vill de skapa en betydande mötesplats för alla delar av samhället.

Holmen-kollen

Projektet genomförs på Raggarön, en ö i norra Roslagen. De kommer att ta fram och sätta upp skyltar på historiskt intressanta platser, köpa in bänkar, iordningsställa parkeringsplatser och tillgänglighetsanpassa

Gimo rastplats

Projektet ska göra om ortens ”skamfläck” till en plats att vara stolt över, att stanna till på och ta en fika. Här bor och vaktar Knutmasso över Gimo och manar till en hållbar trafikmiljö.

Leader-Lokaltledd-utveckling-Upplandsbygd-Projekt-Uppbyggarna - Gimo torg - Knutmassotema

Knutmassotema Gimotorg

Projektet har gjort Gimo torg ännu mer levande genom att bl. a plantera ett antal bänkar och Knutmassogubbar, perenna växter och bord.

Leader-Lokaltledd-utveckling-Upplandsbygd-Projekt-Uppbyggarna

Uppbyggarna

Ett stort projekt som pågick under 2019-2020 som bestod av flera småprojekt. Både nätverk eller grupper av företagare och/eller föreningar som ville göra en lokal insats fick stöd från oss.

Rasbo IK och Imera

Nya samlingslokalen

I det här projektet har en ny mötesplats skapats då Rasbo idrottsklubb i samverkan med det lokala LSS-boendet Imera har rustat upp lokalen så att den bättre fyller de behov som både de föreningsaktiva samt boende på Imera har. De boende på LSS boendet har renoverat möteslokalen tillsammans med lokala hantverkare och därigenom fått insyn i olika yrken och arbetstekniker.

Helpers

I det här projektet har sex personer som står långt i från arbetsmarknaden fått delta i en utbildning i trädgårdsskötsel. Föreningen har under tiden för projektet startat upp det nya sociala företaget Helpers i Roslagen som kommer att erbjuda tjänster inom trädgårdsskötsel.

tallkrogen musik

Projekt Musiklund

Upptäck hur FUB-föreningen Tallkrogen skapar en inkluderande musikverksamhet för ungdomar/unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Läs om deras initiativ att bjuda in personer med musikintresse för att tillsammans skapa musik utomhus under ledning av en musikpedagog.

Visningsträdgård och Biologisk Mångfald

Projektet är en del av Hållbart Entreprenörskap 2020-2022. 

I Hållbart Entreprenörskap har företag kunnat söka projektstöd för att jobba med de globala hållbarhetsmålen.

Herresta Lada i Odensala utanför Sigtuna blev beviljat projektstöd för att utveckla visningsträdgård och lärande för biologisk mångfald och sedan marknadsföra verksamheten.

Leader lokalt ledd utveckling upplandsbygd Småprojekt Uppbyggarna Leader-Lokaltledd-utveckling-Upplandsbygd-Projekt-Almunge-skola-Skolodling

Skolodling på Almunge skola – Småprojekt Uppbyggarna – UB10

Annas örter bygger något som förhoppningsvis kan vara till både nytta och nöje för eleverna på skolan under många år framöver

Deltagarna på konferens med projektet TTRC Transition Towards Resilient Countrysides around the Baltic Sea. Lokalt ledd utveckling Upplandsbygd

Transition Towards Resilient Countrysides around the Baltic Sea (TTRC)

Tillsammans med sju andra LEADER-föreningar i Finland, Estland, Lettland, Litauen och Sverige har vi utforskat hur vi kan möta framtidens utmaningar runt Östersjön.

Inkluderande Upplandsbygd 2030

Programmet Inkluderande Uppladsbygd 2030 stöttar organisationer som vill ge ungdomar och vuxna som står utanför arbetsmarknaden meningsfulla aktiviteter och intressanta mötesplatser.

LLUST

LLUST-projektet har skapat nätverk mellan olika entreprenörer på landsbygderna som brinner för hållbarhetsfrågor.

Hållbart Entreprenörskap 2020-2022

Det första programmet i Hållbart Entreprenörskap är avslutat. Läs om programmet här!