Vår Strategi

Upplandsbygds strategi för 2023–2027 bidrar till en hållbar utveckling av landsbygderna inom vårt område genom lokalt ledd utveckling. Strategin styr vår verksamhet och vilka projekt som får pengar av oss. Strategin togs fram under 2021 och privata, ideella och offentliga aktörer från alla våra kommuner deltog i arbetet.

Framtidens Upplandsbygd 2030

Stöd från Upplandsbygd lokalt ledd utveckling ska gå till satsningar som bidrar till att genomföra vår lokala utvecklingsstrategi. Strategin kan beskrivas som ett pussel, där projekten utgör bitarna. I strategin hittar du vår vision, våra mål och insatsområden och kriterier för att bedöma projektansökningar.

Grundtanken med lokalt ledd utveckling är att de som bor eller verkar på landsbygderna är de som känner till sin plats bäst och vet hur den bör utvecklas. Lokalt ledd utveckling arbetar utifrån grundläggande principer om hållbar utveckling, jämställdhet mellan kvinnor och män, likabehandling och icke-diskriminering.

Vision

Blomstrande och inkluderande bygder

för ett gott och hållbart liv

där människor och idéer växer.

Bild på Bondbönorna

Hållbar omställning

Projekt som finansieras av Upplandsbygd bidrar till en hållbar framtid – socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Med hållbarhetsspindeln hjälper vi er på vägen!

Hållbarhetsspindeln

Hållbar utveckling för oss handlar om att jobba med alla de tre dimensionerna: socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Inom varje dimension har vi valt ut tre områden som tillsammans utgör hållbarhetsspindelns nät.

För att bygga ett starkt spindelnät ska projektet ha så positiv påverkan som möjligt inom alla områden. Om ett projekt påverkar ett av de nio områdena negativt så gör vi ett omtag för att förbättra. Analysen tar hänsyn till insatsens påverkan lokalt och globalt, under hela dess livscykel.

Bild på Bondbönorna

Våra två mål

Levande och inkluderande bygder

2030 är alla bygder i Upplandsbygd fulla med liv, har värdefulla naturområden, ett rikt kulturliv och stark utvecklingskraft. Det är attraktiva bygder där människor lever ett gott liv, känner sig inkluderade och är delaktiga i bygdens utveckling.

globala målen

Nya och hållbara lösningar för lokal utveckling

2030 är landsbygderna föregångare i att skapa hållbara lösningar som möter människors behov inom planetens gränser. Lokala initiativ bidrar till hållbar försörjning av mat och energi, liksom lokal förvaltning av gemensamma resurser.

globala målen

Våra insatsområden

Hos Upplandsbygd kan man söka stöd inom ett av våra insatsområden för att bidra till ett eller flera av våra mål. Insatsområdena utgör verktygen för att nå strategins mål. 

Lokal ekonomi och hållbart entreprenörskap

För att entreprenörer i företag och föreningar ska kunna gå i spetsen för lokala hållbara lösningar och inkluderande bygder behövs till exempel stöd till föreningslivet, affärsutveckling för företagare, kompetensutveckling och nätverksskapande.

Bild på Bondbönorna

Bygdefrämjande utveckling och stärkt gemenskap

För att nå målet om inkluderande och levande bygder behöver vi satsningar som stärker den lokala gemenskapen och deltagandet i bygdens utveckling – för alla oavsett bakgrund.

Bild på tjej som cyklas MTB

Rikare vatten och landskap

För att utveckla hållbara lösningar behöver vi nya affärsmöjligheter som bygger på ett hållbart brukande och nyttjande av våra vatten, jordar och skogar. På det sättet tar vi vara på outnyttjade resurser, bidrar till ett rikt växt- och djurliv och minskar klimatpåverkan.

Bild på barn på en klippa

Förstudie

Att genomföra en förstudie kan vara ett bra sätt att utreda förutsättningarna för ett större projekt eller satsning.

Det kan exempelvis handla om:

  • Utreda insatser som kan bidra till att uppfylla strategins mål.
  • Projektidéer som behöver utredas innan det blir ett fullskaligt projekt och som passar inom ett av insatsområdena ovan.
Bild på Mikael och Helena Lindnord