Perenner och lokala vattenkretslopp

Projektet är en del av paraplyprojektet Naturvärden i Upplandsbygd

Projektet omvandlar befintliga årliga grödor till perenna grönsaksbäddar för att effektivisera arbetsprocessen, med fokus på regnvatteninsamling och vattenbesparande tekniker. Det inkluderar en utbildningskomponent där allmänheten och skolkökspersonal engageras i anläggningsprocessen och receptutveckling för näringsrika måltider. Syftet är att minska arbetsbelastningen vid bevattning och främja hållbar grönsaksodling i samhället.

Om projektet

Projektet är en del av paraplyprojektet Naturvärden i Upplandsbygd

Om man lägger ihop de negativa trenderna av klimatförändringar, torka, minskad biologisk mångfald, jorderosion, fossilbränsleberoende och livsmedelsimportberoende, förstår man att jordbrukssektorn står inför stora utmaningar framöver. Av beredskap- och resiliens-skäl måste man också flytta hem produktionen. Ett åter lokaliserat småskaligt jordbrukssystem skapar också fler arbetstillfällen lokalt.

Projektets första del fokuserar på att omvandla befintliga odlingsbäddar för årliga grönsaker till bäddar för perenna grönsaker. Detta innebär att hälften av de befintliga bäddarna, cirka 250 kvadratmeter, kommer att konverteras. Perenna växter har fördelar som ett etablerat rotsystem som minskar behovet av jordbearbetning och förbättrar mikrolivet i jorden, samtidigt som de är mer tåliga mot skadedjur, översvämningar och torka. När de perenna bäddarna är etablerade kräver de mindre arbete, vilket förväntas göra odlingssystemet mer effektivt och jämna ut arbetstiden och skördeinsatsen över året.

Andra delen handlar om att utvärdera hur befintliga IBC-tankar kan maximera nyttan för regnvatteninsamling vid kallt vinterklimat och minusgrader och hur dessa ska anpassas/isoleras så de inte fryser sönder. Man kommer även att studera hur vattenbesparande tekniker i kombination med perenner påverkar arbetsbelastningen jämfört med manuellt bevattningsarbete.

Den tredje delen fokuserar på en utbildningsinsats där allmänheten, skolans personal och föräldrar, samt de lokala koloniträdgårdarna, bjuds in för att prova på olika moment i anläggningsprocessen och diskutera projektet. Eventuellt planeras även en studiecirkel med hjälp av studiefrämjandet i Uppsala för att nå en större målgrupp.

Den fjärde delen innebär att perenna grönsaker levereras till skolans kök för matlagning, ersättande de traditionella, årliga grönsakerna från skolträdgården. Tillsammans med kockarna utvecklas en lathund med enkla, näringsrika recept för eleverna, vilket möjliggör leverans under vårterminen innan skolavslutningen för att undvika problem med skolans stängning under skördetiden.

Om projektet

Projektperiod
2023-12-16 – 2024-12-31

Projektägare
Hågaby Stadsodling

Kontakt
Henrik Andersson

Om projektet

Projektet var en del av paraplyprojektet Naturvärden i Upplandsbygd

Projektet omvandlar befintliga årliga grödor till perenna grönsaksbäddar för att effektivisera arbetsprocessen, med fokus på regnvatteninsamling och vattenbesparande tekniker. Det inkluderar en utbildningskomponent där allmänheten och skolkökspersonal engageras i anläggningsprocessen och receptutveckling för näringsrika måltider. Syftet är att minska arbetsbelastningen vid bevattning och främja hållbar grönsaksodling i samhället.

Om finansiering

Beviljat stöd

95 000 kronor