Genomför ett projekt
Dags att omvandla idén till verklighet? Vi finns med under hela resan.
Från idé till verklighet!
Har ni fått ert projekt godkänt? Grattis! Vi finns med som bollplank under tiden ni genomför projektet.
Vi erbjuder stöd
Vi vill att ni ska lyckas, därför kommer vi erbjuda stöd under projekttiden. Vi finns tillgängliga för frågor och kan stötta vid ansökningar om utbetalningar. Kontakta oss gärna på kansli@upplandsbygd.se.
Följ projektplanen
Det är viktigt att ni följer projektets beslut från Jordbruksverket och arbetar enligt projektplanen. Kontakta oss på kansliet om projektet inte kan genomföras på det sätt som det är tänkt. Likaså om mer tid behövs eller om finansieringen av projektet förändras. Det är viktigt att denna kontakt sker innan ni genomför några ändringar och i god tid innan projektets slutdatum. Annars finns det en risk att stödet inte kan betalas ut.
Använd våra logotyper
Låt det synas att det är ett leaderprojekt
Alla projekt som har leaderfinansiering ska visa det genom att använda våra loggor. Det gäller exempelvis annonser, informationsblad och webbsidor. Logotyperna finns att ladda ner på sidan Blanketter och logotyper.
Skicka gärna bilder och texter om ert projekt till oss. Vi hjälper er gärna att sprida information om er satsning i våra kanaler – tagga oss gärna för att uppmärksamma oss på vad som händer och sker.
Ni är våra ambassadörer!
Leaderprojekt inspirerar! Berätta gärna för andra om oss och möjligheten att söka leaderstöd. Tillsammans bäddar vi för hållbar omställning genom lokalt ledd utveckling.
Råd och information på vägen
Ansök om förskott
Du kan söka förskottsutbetalning så fort du har fått ditt beslut om stöd från jordbruksverket.. Beloppet som du kan ansöka om i förskott står i ditt beslut om stöd.
Projektstöd till företag
I företagsprojekt kan du söka upp till 50 procent av ditt stöd i förskott, dock högst 100 000 kronor.
Övriga projektstöd
Ditt stöd har tre finansiärer, EU (50%), svenska staten (17%) och Upplandsbygd (33%)
Du kan få förskott med den del som kommer från svenska staten, d.v.s 17 % av ditt stöd, dock högst 250 000 kronor.
Du kan även söka förskott på den del som kommer från Upplandsbygd, d.v.s 33% av ditt stöd, dock högst 50 000 kr.
Om du inte använder hela förskottssumman till inköp inom projektet kommer du att bli återbetalningsskyldig för den summan kronor som inte använts och redovisats inom projektet.
Statliga myndigheter, regioner och kommuner kan inte söka förskottsutbetalning.
Bokföring och redovisning
Alla kostnader och intäkter ska särredovisas – Alla kostnader och intäkter som tillhör projektet måste särredovisas i er bokföring. Det innebär att ni måste upprätta ett särskilt kostnadsställe eller projektnummer för de utgifter och intäkter som hör till projektet.
Kom ihåg att du får stödet i efterhand – du måste alltså ha betalat dina utgifter innan du kan söka utbetalning för dem. Du kan bara söka utbetalning för de utgifter som står i beslutet om stöd. Sök ersättning för dina utgifter i god tid då Jordbruksverkets handläggningstider kan vara långa.
Ansök om delutbetalning
Du kan ansöka om delutbetalning när som helst efter ni har fått ert beslut om stöd och har haft utgifter för projektet.
Vi råder alla att göra en ansökan om utbetalning så snart som möjligt när ni har någonting att redovisa och därefter löpande under hela projekttiden. Du ansöker om delutbetalningar via Mina sidor på Jordbruksverkets webbsida. På Jordbruksverkets webbsida finns även stöd och en guide för hur e-tjänsten fungerar.
Var noga med betalbevisen
Förutom fakturakopior behöver du även betalbevis där det framgår att betalningarna gått igenom. Ett betalbevis kan du ladda ner från internetbanken, ofta går det att klicka på “Historiska betalningar” eller liknande. På betalbeviset ska följande framgå:
- Betalningsdatum
- Betalt belopp
- Avsändare (vilket konto pengarna dragits ifrån)
- Mottagare (att betalningen gått till samma plusgiro-, bankgiro eller kontonummer som står på fakturan)
- Att betalningen är genomförd. “Omgående betalning” anses inte vara en genomförd betalning.
- Vid köp av begagnat glöm ej att bifoga intyg: ”Begagnad utrustning och material” Se mer under ”Blanketter och logotyper”.
Rapportera den ideella tiden
Underlätta arbetet med rapporteringen av ideell tid genom att skriva ner era timmar löpande under hela projekttiden. Ni får tillgodoräkna er tid från dagen då er ansökan kom in via Mina sidor på Jordbruksverkets webbsida.
Blanketter för tidrapportering finns på sidan Blanketter och logotyper, men det är helt okej att skapa egna sammanställningar.
I samband med er slutredovisning av projektet kommer ni redovisa värdet av er ideella tid.
Samarbeten
Samarbetspartners är de aktörer som, genom sina resurser, kunskap och nätverk, kan stödja projektets kort- och/eller långsiktiga mål och syften på olika sätt. Det är inte nödvändigt att samarbetspartnern bidrar ekonomiskt eller sitter med i projektet och fattar beslut, även om det ibland kan vara fallet. Istället kan samarbetspartners spela olika roller och bidra på olika sätt:
1. Informationsspridning och nätverkande: En samarbetspartner kan hjälpa till med att sprida information om projektet till en bredare publik. Det kan inkludera att använda sina befintliga kommunikationskanaler, som sociala medier eller nyhetsbrev, för att utöka nätverket kring projektet. De kan introducera projektteamet till andra organisationer, individer eller resurser som kan vara värdefulla för projektets framgång.
2. Samverkan på evenemang/processer: Samarbetspartners kan delta i eller samarbeta vid olika evenemang eller processer relaterade till projektet. Det kan vara workshops, seminarier, konferenser eller andra aktiviteter där de delar sin kunskap och erfarenhet med er. De kan erbjuda resurser, rådgivning eller utbildning för projektets team. De kan också dela sina idéer och erfarenheter eller tillhandahålla material och resurser som behövs för projektet, såsom utrustning eller teknisk expertis.
Eftersom ett av grundkraven är att projektet ska samverka med minst en annan aktör från en annan sektor (näringsliv/ideell/offentlig), behöver ni tydligt visa detta i er ansökan. Det kan göras genom en viljeyttring från samverkanspartners, som ni kan bifoga till er uppdaterade ansökan. Det är viktigt att det i viljeyttringen framgår hur de olika aktörerna fördelar ansvar och skyldigheter på kort- och lång sikt. Det räcker vanligtvis med en kopia på en e-postkonversation där samarbetspartnern uttrycker sitt engagemang för projektet och beskriver sin roll och bidrag.
Undvik avdrag
- Läs beslutet noggrant. Följ villkoren, beslutad projektplan och budget. Om ni avviker från projektplanen och ert beslut riskerar ni att inte få ut de pengar som ni har sökt. Det är enbart de utgifter som står i beslutet som ger rätt till stöd.
- Var noga med logotyperna. Se till att rätta logotyper kommer med på allt material. Missas detta finns det risk för avdrag. Vi kan ge dig råd om du är osäker.
- Glöm inte att särredovisa projektets utgifter. För att undvika avdrag ska du kunna ta fram en rapport från bokföringen där endast de utgifter som tillhör projektet finns med. Det är viktigt att inte blanda ihop projektets utgifter och intäkter med den egna organisationens.
Dags för slutredovisning?
Hör av dig till oss!
När ni avslutar projektet är det dags att ansöka om slututbetalning och redovisa. Det gör du via Mina sidor på Jordbruksverkets webbsida. Där finns också stöd och instruktioner för hur en ansökan om utbetalning går till.
Tänk på att höra av dig till oss på kansliet innan du skickar in ansökan om slututbetalning. Vi hjälper dig och tittar igenom dina underlag och redovisning. Detta gör vi för att minska risken för att utgifter som inte är godkända redovisas. Sådana fel går inte att rätta till i efterhand utan kan leda till avdrag på stödbeloppet.
Var ute i god tid
I ert beslut står projektets slutdatum och ansökan om slututbetalning ska ha kommit in till Jordbruksverket senast detta datum. Om du ansöker för sent kommer ni att få ett avdrag på det beviljade stödet.
Om du, av någon anledning, inte kan slutredovisa projektet i tid är det viktigt att du ansöker om förlängning. Detta ska då ske före projektets ursprungliga slutdatum. Kontakta oss på kansliet. Blanketten för att ansöka om förlängning finns att ladda ner på Blanketter & Logotyper.
Vi vill höra hur det gått
Vi tycker att det är spännande och givande att följa våra projekt. I samband med slutredovisningen kommer därför representanter från kansliet och styrelsen intervjua er om hur det har gått och vad ni har lärt er.