Hållbart Entreprenörskap 2020-2022
Första omgången av Hållbart Entreprenörskap 2030 är slut och här är sidan för det programmet, Hållbart Entreprenörskap 2020-2022.
För att bedriva ett hållbart entreprenörskap har deltagarna jobbat med ”hållbarhetsspindeln”, se gärna filmen om hur man kan utveckla sin verksamhet på ett hållbart sätt!
Vilka deltog i Hållbart Entreprenörskap 2020-2022?
Entreprenörer i Upplandsbygd genom sina företag Aicha Vitalis, Bobrunna Gård, Fias Bokstavsbyrå/ Ullförmedlingen, Herresta Lada, Kombobrew, LokaltOdlat och Vänge Ekolokiska Tvåleri
Vad fick deltagarna i programmet?
- Kunskap och insyn i hållbar affärsutveckling, både lokalt och i ett större perspektiv
- Individuell coachning, rådgivning och praktiska övningar för just deras företag
- Resurser i form av tjänster eller produkter för att genomföra hållbar affärsutveckling. Varje företag fick investeringsbidrag
- Ett nätverk av entreprenörer i området med liknade ambitioner och programledning med stora kunskaper inom hållbar affärsutveckling
- Möjlighet att dela kunskaper och erfarenheter med andra i området
- Knyta internationella kontakter genom konferens i Uppsala och studieresa till Lettland
Vad tyckte våra deltagare om programmet Hållbart Entreprenörskap?
Här skapas designade hem för smådjur och insekter!
Entreprenörsparet Tord och Helene Olsson hade en dröm om att byta stadslivet mot en lantligare tillvaro. När de första gången, år 2012, besökte Herresta Lada i Odensala förstod de att de hamnat rätt. Två månader efter inflytt arrangerades den första julmarknaden på Herresta lada – med butik, konstutställning och ekologiskt café. Efter det har verksamheten rullat på och nu siktar de på att förverkliga nästa vision.
Här berättar Tord mer om de nya framtidsplanerna som successivt växte fram under programmet Hållbart Entreprenörskap.
Hon förvandlade villatomten till en egen permakulturgård
Bobrunna gård är en liten gård i Vattholma där det odlas med handkraft. Här har Elin Boström byggt upp en permakulturgård med grönsaksodling, biodling, ankor och höns. Hennes mål är att erbjuda närodlad, giftfri mat som är producerad på ett så hållbart sätt som möjligt.
Med ett stort intresse för ekologisk odling och tillgång till en stor tomt hoppade Elin Boström av ekorrhjulet för att bygga en permakulturgård med grönsaksodling. Genom programmet Hållbart Entreprenörskap tog hon steget till att vidareutveckla gården, och nu är siktet inställt på att erbjuda utbildning, kunskaper och färdigheter inom småbruk med hantverksmetoder.
Läs mer om Elins planer!
Ekologiska tvålar
Strax utanför Vänge i Uppland ligger Vänge Ekologiska Tvåleri, här har ekologiska naturtvålar skapats sedan 2010. Endast ekologiska råvarorna av fin kvalitet används, och dofterna är helt naturliga. Några av ingredienserna plockas direkt i den egna kryddträdgården, till exempel ringblomma och lavendel.
Här berättar Oumarou Kiemdes mer om hantverket och om resan till att idag driva Vänge Ekologiska Tvåleri på egen hand.
Från att slunga honung i köket till egen kursverksamhet
Vår miljö måste fortleva, har vi inte naturen kvar så har vi inte förutsättningarna för liv, så lyder den hälsomedvetna bi-odlaren Johannas motto. Tack vare programmet Hållbart Entreprenörskap har Johanna nu fått möjligheten att utveckla sin verksamhet från att slunga honung i köket till att bygga en egen lokal för tappning och kursverksamhet.
Johanna Kylin på Aicha Vitalis är en kreativ mångsysslare. Hennes verksamhet sträcker sig från handledande samtal, massage och kroppsbehandlingar, dans och kreativt skapande till – biodling! För Johanna handlar det om att bidra till friska liv för kunder och medmänniskor.
Här berättar Johanna mer om sin roll som bi-bonde och hur programmet Hållbart Entreprenörskap 2030 har gett henne möjligheten att utveckla den delen av verksamheten.
Från avfall till hållbar resurs
Varje år importeras över tusen ton ull till Sverige, samtidigt som landets fårägare tvingas slänga massvis med ull. Fårägaren Fia Söderberg på Sjökärret i Almunge ville göra något åt resursslöseriet och startade Ullförmedlingen – en marknadsplats för att tillgängliggöra svensk ull.
Sedan 2019 driver Fia Söderberg Ullförmedlingen, en digital marknadsplats för säljare och köpare av ull. Här berättar Fia mer om verksamheten och på vilket sätt Hållbart Entreprenörskap 2030 har bidragit till ett mer hållbart företagande.
Tänk lokalt!
En pitch för den nyfunna vännen i fikarummet blev startskottet för Kombobrew – ett bubblande Kombucha-bryggeri i Järlåsa. Men vad är egentligen Kombucha och hur hänger det ihop med hållbart entreprenörskap? Vi har intervjuat Thomas Radecky och Lukas Reza, grundarna av Kombobrew som berättar mer om sina framtidsplaner!
I Järlåsa, strax utanför Uppsala ligger Kombobrews bryggeri där Thomas Radecky och Lukas Reza producerar uppfriskande och läskande Kombucha i olika smaker. Kombucha är fermenterat te med hälsosamma egenskaper, bra för bland annat tarmfloran och gjorda på enbart ekologiska och naturliga ingredienser.
Win-win med lokalodlat koncept
Att kunna framställa bra och näringsrik mat för en lokal marknad trots begränsade resurser kan låta som en omöjlighet. Men för Fredrik och Maja i Sigtuna var det en ekvation som absolut skulle lösas.
Sedan 2018 driver Maja DeBernardo och Fredrik Svensson LokaltOdlat Sverige AB, och precis som det företagsnamnet antyder handlar affärsidén om lokalproducerat. Målet är att fler små odlare ska ansluta till konceptet som går ut på att grönsaker från LokaltOdlat inte ska produceras mer än tre mil bort. Bra för både klimat och för handlare som kan garantera grönsakernas kvalitet och ursprung.
Läs mer här!
Om projektet
Projektperiod
2020-2023
Projektägare
Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling
Projektledare
Jenny Kangas
jenny.kangas@upplandsbygd.se
072-452 22 02
Om projektet
Hållbart Entreprenörskap är ett program för entreprenörer med ambitioner att utvecklas hållbart. Idag finns ett stort behov av att ställa om och utveckla samhället på ett hållbart sätt. Det behöver ske på alla plan i samhället och Hållbart Entreprenörskap fokuserar på entreprenörer i Upplandsbygd.
I Hållbart Entreprenörskap 2020-2022 nådde vi följande resultat, klicka här nedan för att se!
Om finansiering
Beviljat leaderstöd
2 033 093 kronor
Medfinansiering från Knivsta, Sigtuna, Uppsala och Östhammars kommuner
1 001 374 kronor
Total finansiering
3 034 467 kronor
Leaderstödet består av finansiering från EU och staten
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Regionalfonden