Pågående projekt

Vi Ekoprenörer

Fokus i detta projekt är att stötta företag så att de kan dra nytta av kortare livsmedelskedjor och även
stärka den ekonomiska hållbarheten hos företagen. Målgruppen är företag vill minska sin
klimatpåverkan och öka den biologisk mångfalden samtidigt som de producerar eller förädlar livsmedel och kommer köpare och konsumenter närmare.

Det kommer att hållas flertalet träffar och studiebesök varje år. Vi kommer också att göra studieresor.

Under 2025 kommer en konferens att hållas med fokus på projektets tema.

Hållbar grönsaksproduktion nära dig

Företaget Solbo Gård blev beviljad stöd för att utveckla företagets arbete med att vara hållbart för både själva företagaren och platsen hon verkar på. Solbo Gård vill producera goda grödor av hög kvalitet som säljs till människor nära odlingarna.

Byggnadsvårdsaffär, sommarcafé och konsultverksamhet

Företaget Sydstrand Sandgren i Vällnora, Knivsta utanför Uppsala blev beviljad stöd för att projektet bidrar till främjande och lärande om återbruk genom återbruksbutiken och sommarcaféet som ska startas upp i detta projekt. Ur en ekonomisk hållbarhetsvinkel innebär detta att verksamheten får fler ben att stå på och ökar bärigheten. Företaget ska även initiera ett nätverksinitiativet som har potential att ge positiva ekonomiska effekter även bortom det egna företaget.

En tecknad bild som visar två personer som planterar träd.

Vi Planetskötare

I det här projektet kommer vi ordna inspirationskvällar, studiebesök och erfarenhetsutbyten för att sprida kunskap och bygga nätverk kring hållbart brukande av skog och mark som klarar olika påfrestningar.

Skörd av vass ovanför vattenytan, sett uppifrån.

Skördeaggregat för vass

Sjöutsikt AB söker stöd för att utveckla ett nytt skördeaggregat som kan skörda vass nära land och i våtmarker, vilket deras nuvarande maskin inte kan. Detta kan lösa ekonomiska och miljömässiga utmaningar genom att maximera vassutnyttjandet och minska övergödning i Östersjön.

Elin som kursledare

Kursverksamhet på Bobrunna

Elin ska skapa ett kultur- och kunskapscenter på landsbygden för en hållbar framtid där färdigheter inom bland annat odling, småskalig djurhållning, biologisk mångfald, perenna grönsaker, skogsträdgårdsodling, permakultur och biokol utvecklas.

Matvagnen 4H

Kretsloppsskolan på hjul

I projektet kretsloppskolan på hjul lär 4H barn och unga om att sluta kretslopp genom att mata hönor, kompostera, plantera och baka muffins.

Åtgärder för biologisk mångfald och lärande

Bobrunna Gård vill utveckla möjligheterna för den biologiska mångfalden. Syftet är att inspirera dom som besöker gården om hur man kan göra anpassade åtgärder för biologisk mångfald och varför det är viktigt.

källörs stadsäng pollinerar park barn förskola frön så

Källör stadsäng och pollinerarpark

Insatserna görs för att öka den biologiska mångfalden och gynna pollinerare på en lättillgänglig plats i Östhammar stad. De lärande inslagen är viktiga och Källör ska stärkas som en plats där barn och vuxna kan lära sig om växter, djur och naturens betydelse i staden.

Vandringsled på Rävsten, ”Klövtrampet”

Klövtrampet som planeras bli ca 1,2 km blir kompletterande stig till Rävspåret. Den utgör också en ny aktivitet och besöksanledning på Rävsten. Stigen ska vara lätt att följa, vara väl utmärkt med ledmarkeringar och säker att gå. Skyltar ska öka besökarens kunskap och sittbänkar ska erbjuda möjlighet till vila, utsikt och eftertanke.

Jon Hulander på Knivsta kommun visar den nya bärträdgården.

Knivsta bärträdgård och sandbädd

Knivsta Kommun vill skapa en lättillgänglig och trevlig plats framför allt för barn och unga som rör sig i området och ge barn en möjlighet att lära sig om ätliga bär och hur man kan ta tillvara på dem. De vill också stärka den biologiska mångfalden i området genom att anlägga en sandbädd för vildbin och pollinerare.

Ny brygga på Eda lägergård

Utveckla Eda Lägergård som en trygg mötesplats

Syftet med projektet är att fler målgrupper ska kunna mötas och känna trygghet på Eda lägergårds bad- och kanotplats. Målet med projektet är att bygga en ny fast brygga som ansluts till flytbryggor.

Avslutande fish bowl på Omställningsforum 2024 i Hågaby, Uppsala

Vi Gemenskapare

Projektet ”Vi Gemenskapare” syftar till att fler personer blir inkluderade i gemenskap och meningsfulla aktiviteter och
att därigenom öka den sociala hållbarheten i Upplandsbyds område. Projektet ska genom sina aktiviteter främja
gemenskapen, öka tilliten och framtidstron hos invånarna i Upplandsbygd och att bygga kapaciteten hos de som vill
ställa om sitt lokalsamhälle och/eller verksamheter i den riktningen.
Med att ställa om menas att hitta smarta lösningar för att det lokala gemenskaperna ska inkludera fler. Ett exempel
kan vara att föreningslivet från olika inriktningar tillsammans bjuder in till aktiviteter som inkluderar de som idag inte
är med i det lokala utvecklingen. För att detta ska lyckas måste också de intressen som finns hos målgruppen
fångas upp och presenteras för de föreningsaktiva.

brygga FUB

Gemenskapande investeringar

Syftet med projektet är att stötta organisationer som vill genomföra delprojekt som kan bidra
till utveckling av en bygd och som gynnar social hållbarhet och livskvalité för invånarna

Ny mötesplats i Gimo. Café Flitiga Lisa

Paraply 1 – Utvecklande bygder

Vi stöttar delprojekt som stärker den sociala hållbarheten i vårt område

Hållbart Entreprenörskap 2023-2024

Hållbart Entreprenörskap 2030 är ett program för entreprenörer som vill driva något eget och samtidigt bidra till något större. Något som är bra för både planeten och människorna på den.

Naturvärden i Upplandsbygd – NU!

Upplandsbygd driver det här projektet för att stärka ekosystemstjänster – nyttorna från naturen – i vårt område. I detta paraplyprojekt har 4 deltagare blivit utvalda och fått en möjlighet att få 100.000kr stöd för att genomföra 4 olika delprojekt.

collage rikare vatten upplandsbygd ecopelag vass

Rikare vatten

I det här projektet stöttar vi aktörer med intresse för cirkulär ekonomi, naturvård och hållbar turism. Centralt i projektet är att utveckla nya metoder för att skörda och tillverka foder från vass och musslor. Det bidrar till att minska övergödningen i hav och vatten och skapar samtidigt nya affärsmöjligheter.