Vi Ekoprenörer

Vi Ekoprenörer är ett projekt som Upplandsbygd själva driver. Syftet med projektet är att jobba för livskraftiga och lokala livsmedelskejdor och stärkta lokala säljled. Vi samarbetar gärna med dig som är producent, förädlare, jobbar inom logistik/distribution eller som vill köpa upp lokala livsmedel. 

Kommande händelser:

Om projektet

Detta projekt ska bidra till att nå Upplandsbygds höga målsättning som är att 100 stycken företag ska dra nytta av kortare livsmedelskedjor inom några år.
Målgruppen för projektet är företag som vill korta ner livsmedelskedjor–de som är råvaruproducenter, förädlare, distributörer, transportörer, logistiker, inköpare eller slutkunder etc.

Vi kallar dem för ”Ekoprenörer”. De vill minska sin
klimatpåverkan och öka den biologisk mångfalden samtidigt som de jobbar för en livskraftig och lokal livsmedelskejda och stärkta lokala säljled. .

För att uppnå dessa mål kommer projektet samla både enskilda företag, offentlig sektor och paraplyorganisationer för att
tillsammans och organiskt planera och genomföra aktiviteter med teman inom lokala livsmedel. Projektet har också som mål att skapa nya nätverk och samarbeten och öka framtidstron hos projektdeltagare. Nedan kan du se vilka  som genomförts hittils.

Gå med i vårt nätverk för att få inbjudningar och hör gärna av dig till jenny.kangas@upplandsbygd.se  om du har idéer! Vi samarrangerar gärna aktiviteter.

Tidigare aktiviteter:

Träff 1

Richard Tellström tog oss på en historisk tillbakablick över matkulturen i Sverige. Något som är väldigt speciellt för vår tid jämfört med förut är kravet på färsk mat. Vi behöver inte gå särskilt långt tillbaka i tiden för att förstå att det konserverade, fermenterade, inlagda, torkade, rökta och jordkällsförvarade var normen här. Vad innebär det för våra matproducenter att dagens samhälle med dess värderingar kräver färska råvaror? I ett land med begränsad skördesäsong?

Träff 2

Inspirerande Petra Lindberg från Kurbits giudade oss igenom en resa hur man kan utveckla platsen man älskar. Vi tror nämligen att lokal mat och platsutveckling kan höra fint ihop!

Viktiga saker att tänka på:

Vad är du stolt över med din plats? Berätta det åt andra!

Lyft andra och tipsa om andra aktörer på orten.

Träff 3

Såhär skrev Sigtuna kommun efter träffen:

”Livsmedelsberedskap är ett lagarbete!
Gårdagens workshop på Herresta Lada lyfter fram de viktiga rollerna för producenter, Sigtuna kommun, Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling och andra aktörer. Genom att kombinera våra styrkor kan vi skapa ett robust och hållbart livsmedelssystem för kommunen.”

livsmedelsberedskap i sigtuna september

Träff 4

Vi träffas återigen på Herresta Lada i Sigtuna men denna gång den 24 september under den nationella beredskapsveckan. Syftet med dagen var kompetens o erfarenhetsutbyte i kombination med uppstartsarbete för att stärka livsmedelsberedskapsfrågorna i kommunen med omnejd. Våra två teman under dagen var lokal livsmedelsproduktion och uppköp av lokala varor samt hur man kan stimulera lokal odling i kommunen.

Under dagen lärde vi oss mycket av Södertälje och Trosa, men även om de förutsättningar som finns i Sigtuna. Vi hörde företagare, invånare och Sigtunas egna politiker, som tillsammans försökte skapa en lägesbild. Tydligt är det att livsmedelsberedskap engagerar många, eftersom konversationerna fortsatte under hela lunchen.

Träff 5- Stockholmsmåltiden

Vi fortsätter att ha träffar kring temat lokal mat och den 28 september träffades vi på Vallentuna Golfrestaurang som drivs av en riktig eldsjäl vad gäller lokal mat.

Om projektet

Projektperiod
2024–2027

Projektägare
Upplandsbygd lokalt ledd utvecklings LAG

Projektledare
Jenny Kangas
jenny.kangas@upplandsbygd.se

Främsta samarbetspartners
Uppsala matråd, Mat och Smaker i norra Stockholm, Sigtuna kommun, Ekologiska Lantbrukarna, Leader Nedre Dalälven m.fl

Om projektet

Vi Ekoprenörer är ett projekt som Upplandsbygd själva driver. Syftet med projektet är att jobba för livskraftiga och lokala livsmedelskejdor och stärkta lokala säljled. Vi samarbetar gärna med dig som är producent, förädlare, jobbar inom logistik/distribution eller som vill köpa upp lokala livsmedel.

Om finansiering

Beviljat leaderstöd
2 079 341 kronor

Medfinansiering från Knivsta, Sigtuna, Uppsala, Vallentuna och Östhammar kommun
891 146 kronor

Total finansiering
2 970 487 kronor

Leaderstödet består av finansiering från EU och staten.