Stockholmsmåltiden!

Vid Golfklubben i Vallentuna samlades deltagare i projektet ”Vi Ekoprenörer” för att prata om lokal mat och äta lokal mat- nämligen den lanserade ”Stockholmsmåltiden”.

Vid Golfklubben i Vallentuna driver Linda Lönnqvist, ordförande i ”Mat och smaker norra Stockholm”, restaurang. Där samlades deltagare i projektet ”Vi Ekoprenörer” för att prata om lokal mat och äta lokal mat- nämligen den lanserade ”Stockholmsmåltiden”.

Men innan vi åt gjorde vi en nulägesanalys och en önskeanalys angående hur vi kan få mer lokal mat på tallriken. Det framkom att det finns möjligheter att öka den lokala konsumtionen och produktionen av mat och att det finns mycket idéer men att det kan vara svårt att göra ”verkstad” av idéerna.

Vi pratade mycket om stolthet kring lokal mat och måltidsturism som växer sig allt populärare. Om skillnaden man själv upplever när man är bortrest och får smaka en lokal specialitet jämfört med om det är vilken global maträtt som helst.

Det finns många kopplingar till lokal mat också:

1.Måltidsturism/ lokala smaker som jag nämnde nyss.

2.Livsmedelsberedskap- har vi en lokal produktion och konsumtion av mat är vi mindre sårbara.

3. Miljö och klimat- det blir inte bara kortare transporter, det blir även en närhet till matproduktion som gör att vi bryr oss mer om HUR maten produceras, vilket bäddar för ett större engagemang i både miljö- och klimatfrågor.

4. Kulturarv och identitet. Smaker man bär med sig från äldre generationer är en viktig del av en själv!

 

Stockholmsmåltiden då? Linda hade fixat ihop lokala råvaror för Stockholmsmåltiden som 3-rätters meny:

 

Stockholmsmåltiden i detalj
  • Förrätt:

Crudo på Mälargös med närodlat grönt och ingefärsmajonnäs, som man äter med pinnar.

  • Huvudrätt:

Lammkorv med fänkål, rostade jordärtskockor, sky, frasig potatis, kål och Karljohansvamp. Lammkorven är en hyllning till den första varmkorven som man serverade med vit handske på Industriutställningen i Stockholm 1897.

  • Dessert:

Färskost i ugn, havtornssorbet, vilda bär, havre och grädde. Denna dessert hyllar uppfinningen av mjölkseparatorn som man utvecklade i Stockholm.

Syfte och inspiration
  • Lyfta länets råvaror:

Måltiden syftar till att ge röst åt de livsmedel som produceras i Stockholms län.

  • Kombinera det lokala med det globala:

Visionen är att blanda det lokala med internationella influenser som präglar Stockholm som storstad.

  • Berätta en historia:

Måltiden är också tänkt att berätta om Stockholms historia, från dåtid till nutid och framtid, genom att kombinera gamla traditioner med nya innovationer.

  • Inspiration för kök:

Ett syfte är att skapa inspirationsmaterial för offentliga kök, som i förskola, skola och vård och omsorg, för att sprida kunskap om länets matkultur.

 

Workshopen var ett samarrangemang mellan Upplandsbygd, Länsstyrelsen i Stockholm och Mat och smaker i norra Stockholm

För Upplandsbygd är det här en del av projektet Vi Ekoprenörer

För Länsstyrelsen i Stockholm är det här en del av projektet Stockholmsmåltiden