Livsmedelsberedskap i Sigtuna

Vi inledde beredskapsveckan med att diskutera livsmedelsberedskap i Sigtuna. Här kan du läsa mer om vad våra deltagare hade att säga om ämnet!

Vi (Jenny och Hanna) åkte tidigt den 24/09 mot Odensala och Herresta Lada. Där väntade ett gäng människor så ivriga att diskutera ämnet livsmedelsberedskap. Ett mycket passande samtalsämne, beredskapsveckan till ära. Vi togs emot av värden Tord, som även sitter i vår styrelse, som bjöd på kaffe och hemgjorda mackor.

Ett mångskaligt samhälle.

Syftet med dagen var dels kunskapsutbyte, och dels att undersöka hur Sigtuna kommun kan jobba vidare med livsmedelsberedskap. Helena Nordlund från Södertälje kommun inledde med en översikt av hur Södertälje kommun har jobbat med konceptet Diet for a Green Planet i drygt 15 år, och gick senare mer in på hur upphandlingsprocessen ser ut. Hon använder ett viktigt och dagsaktuellt begrepp – mångskaligt. Olika kriser och situationer kräver olika lösningar. Med hjälp av både små och stora företag och projekt kan vi lättare täcka hål i beredskapen, och vi blir således mer resilienta. Tack vare en djupdykning i hur kommunen försöker handla mer lokal mat och minska matsvinnet på till exempel skolor, ökade förståelsen för vilka utmaningar och fördelar som finns med att jobba med dessa frågor på kommunal nivå.

Vem är någon?

Ewa Westergren från Trosa kompletterar med det civila perspektivet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Frågan är, vem ska göra det? Vem är denna någon, som ska lösa våra problem? Ewa är full av inspiration som smittar av sig på resten av deltagarna. Hon visar att det är möjligt för en privatperson att ta eget initiativ för att åstadkomma förändring. Genom samverkan med en mängd olika organisationer har det skapats nya mötesplatser i Trosa, såsom vårmarknaden, kamratcirklar, odlingar och fler volontärer i frivilligorganisationerna. Värdet av den sociala interaktionen genomsyrar initiativen, och dessutom har man jobbat med många grupper av människor som nyanlända, äldre och förskolebarn, för att öka inkludering och gemenskap i Trosa. 

Två mycket inspirerande föredrag och två projektledare med en can-do attityd, så summerar jag den första delen av dagen. Dessutom började både Helenas och Ewas beredskapsresa i leaderprojekt, vilket visar på hur små frön kan växa till något stort.

Lokala företag: Möjligheter och utmaningar.

Vi fick också höra reflektioner från lokala företagare. Joakim och Helena Langhard från Langhard Lantbruk fick berätta om hur det är att ha kommunen som kund, och Johanna Mellberg från Johanna & mat berättade om möjligheter och utmaningar med att handla lokalt och ekologiskt.

Efter detta följer gruppdiskussioner, och temat är lokal odling i Sigtuna samt vilken roll kommunen har i beredskapen. I en timme sitter grupperna och diskuterar. Affischerna fylls snabbt med nyckelord som samarbete, stadsodling, beredskapslager och politisk inriktning. Vi får bland annat höra om vildsvinsdagar, översiktsplaner och samverkan med grannkommuner.

Under dagen har vi lärt oss mycket av Södertälje och Trosa, men även om de förutsättningar som finns i Sigtuna. Vi har hört företagare, invånare och Sigtunas egna politiker, och tillsammans försökt skapa en lägesbild. Tydligt är det att livsmedelsberedskap engagerar många, eftersom konversationerna fortsätter under hela lunchen.

Ett stort tack till alla deltagare, hoppas vi ses i november på konferensen om lokal mat. Anmälan öppnar inom kort, så håll utkik! Om du inte har tålamod att vänta, så anordnar vi även en workshop i Vallentuna söndag 28/9. Det finns fortfarande ett par platser kvar, och du kan anmäla dig här.

Genom att kostnadsfritt gå med i vårt nätverk får du vårt nyhetsbrev och inbjudningar till träffen i november, temakvällar och studiebesök.