KONFERENS: Lokal mat = Beredskap!

Lokal mat är en avgörande del i vår beredskap. Välkommen till vår konferens om lokal livsmedelsproduktion och stärkt lokalt säljled! 3-4 november på Sigtunastiftelsen

LOKAL MAT= ÖKAD BEREDSKAP

-Hur kan vi tillsammans få mer lokal mat på tallriken?

 

Konferens

Vill du vara med och utveckla Livsmedelsberedskapen inom Upplandsbygds 5 kommuner* med extra fokus på Sigtuna?

Är du matproducent eller förädlare?

Sköter du inköp av mat till ditt företag eller annan verksamhet?

Är du beslutsfattare eller tjänsteman på kommunen som vill accelerera arbetet med livsmedelsberedskap?

Jobbar du eller vill du jobba med logistik och distribution av lokala varor?

Vill du bidra till att förenkla och förkorta olika livsmedelskedjor?

Eller är du på annat sätt engagerad i frågor kring lokal mat och livsmedelsberedskap?

Då är detta något för dig! – Känn dig varmt välkommen den

3-4 NOVEMBER

3 november kl 9.00-17.00

4 november kl 8.30-12.00

Plats: Sigtunastiftelsen, Sigtuna.

Arrangörer: Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling, Sigtuna kommun, Uppsala matråd, Mat och Smaker i Norra Stockholm m.fl

Kostnad: Avgiftsfritt. Upplandsbygd står för alla kostnader inklusive mat.

Anmälan: Begränsat antal platser, först till kvarn! Anmäl dig här

OBS maila jenny.kangas@upplandsbygd.se angående reservplatser för boende på Sigtunastiftelsen

Anmälan

Upplägg av dagarna:

Konferensprogram ”Lokal mat= Beredskap”

Sigtunastiftelsen den 3-4 november 2025

TidVad?Var & vem?
8.30FikaRosengårdssalen
9.00Välkommen och praktisk info från arrangörsgruppenStora salen
9.15IntroStora salen, Moderator Staffan Lindberg
9.30Vilka är vi på plats? Stora salen, Staffan Lindberg
10.05Livsmedelsstrategier och en nulägesanalysStora salen, Rebecca Waterhouse,
10.20Lokala producenters perspektivStora salen, Presentation av Jädra Prästgård (Linda Fidjeland och Torbjörn Öckerman)

Panel: Näsets Gröna (Sven Secher) & Langhard Lantbruk (Helena och Joakim Langhard)

11.00PausStora salen
11.10Lokala förädlares perspektivStora salen,

Presentation av Skogsbackens ost (Marih Jonsson),

Panel: Pommeriet & Charlottenlunds handelsbod, (Mikael och Louise Durling) Peasmakers AB (Eva Fröman) &Jädra Prästgård (Linda Fidjeland och Torbjörn Öckerman), 

11.45Bensträckare 
11.50Logistiker och distributörers perspektivStora salen, Presentation av MatVärden (Britt-Marie Stegs)

Panel:

Pommeriet & Charlottenlunds handelsbod, (Mikael och Louise Durling) Uppsala Matråd (Rebecca Waterhouse), Bondens mat i Uppland (Marih Jonsson), Reko Ringen (Linda Lönnkvist) och Mat och smaker i Norra Stockholm (Helena Langhard)

12.40LUNCHRestaurangen
13.40Forskning- Kommuner och regionala aktörers roller och samarbeten för resilienta regionala livsmedelssystemStora Salen, Malin Andersson, Uppsala universitet, https://www.uu.se/kontakt-och-organisation/personal?query=N13-2063
14.15Reflektioner i borden?Stora Salen
14.35Våra kommuner, hur arbetar de eller kan arbeta för att stärka resilienta, regionala livsmedelssystem? Stora salen,

Presentation av Sebastian Fjäll, Vallentuna kommun 10-15 min, om Vallentuna Matmarknad

Panel: Henrik Andersson, Stadsodling Hågaby m.m., Uppsala kommun, Ewa Westergren, Trosa kommun, Janine Österman, Lunds kommun, Sanaz Kalantari/ Rana Toprak, Uppsala kommun

15.10FikaRosengårdssalen
15.40Privata uppköp av lokalproducerad mat (Restaurang & catering) Stora salen, Presenation av Johanna & Mat (Johanna Mellberg) och presentation av Happy Food (Lena Hägg). Därefter samtal
16.20Sammanfattning & avslutning på första dagenStora salen, Staffan Lindberg
16.40-17.20Runda med guidning på stiftelsen för intresserade/Stiftelsen
18.00MiddagRestaurangen

 

Dag 2 Tisdagen 4 november

 

TidVad?Var & vem?
7.30-8.30FrukostRestaurangen
8.30Sammanfattning av dag ettStora salen, Staffan Lindberg
 Reflektion i bordenStora salen, Staffan Lindberg
8.55Lokal mat som den bästa krisplanenStora salen,

Maria Gardfjell, Sakkunnig/ mat och beredskap, miljö och klimat. Tidigare politiska uppdrag som riksdagsledamot och kommunalråd.

9.15Strategiska beslut från kommuner som ett sätt att få mer lokal mat på tallrikenStora salen,

Ewa Westergren, Trosa kommun

Vallentuna kommun

Sanaz Kalantari, Uppsala kommun

Rana Toprak, Uppsala kommun

 

10.00FIKARosengårdssalen
10.30Finansiering och projekt som ett sätt att öka den lokala livsmedelsberedskapenStora salen, 

My Sellberg, Upplandsbygd, Sara Thorseus, Coompanion, Cyrille Gaubert, microfonden

11.00Speed-datingStora salen,

My Sellberg, Upplandsbygd

11.30Fokus SigtunaStora salen, Panelsamtal

Mattias Askerson Kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, (M), Marie Axelsson Oppositionsråd Sigtuna (S), Bengt Hellström sitter i kommunstyrelsen i Sigtuna (KD), Tord Olsson småföretagare Herresta Lada,  Kristian Svensson, matproducent och småföretagare m.fl

12.15UtvärderingStora salen
12.30Avslutning Stora salen
12.45LUNCHRestaurangen

 

 

För Upplandsbygd är det här en del av projektet Vi Ekoprenörer