LOKAL MAT= ÖKAD BEREDSKAP
-Hur kan vi tillsammans få mer lokal mat på tallriken?
Konferens
Vill du vara med och utveckla Livsmedelsberedskapen inom Upplandsbygds 5 kommuner* med extra fokus på Sigtuna?
Är du matproducent eller förädlare?
Sköter du inköp av mat till ditt företag eller annan verksamhet?
Är du beslutsfattare eller tjänsteman på kommunen som vill accelerera arbetet med livsmedelsberedskap?
Jobbar du eller vill du jobba med logistik och distribution av lokala varor?
Vill du bidra till att förenkla och förkorta olika livsmedelskedjor?
Eller är du på annat sätt engagerad i frågor kring lokal mat och livsmedelsberedskap?
Då är detta något för dig! – Känn dig varmt välkommen den
3-4 NOVEMBER
3 november kl 9.00-17.00
4 november kl 8.30-12.00
Plats: Sigtunastiftelsen, Sigtuna.
Arrangörer: Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling, Sigtuna kommun, Uppsala matråd, Mat och Smaker i Norra Stockholm m.fl
Kostnad: Avgiftsfritt. Upplandsbygd står för alla kostnader inklusive mat.
Anmälan: Begränsat antal platser, först till kvarn! Anmäl dig här
OBS maila jenny.kangas@upplandsbygd.se angående reservplatser för boende på Sigtunastiftelsen
AnmälanUpplägg av dagarna:
Konferensprogram ”Lokal mat= Beredskap”
Sigtunastiftelsen den 3-4 november 2025
| Tid | Vad? | Var & vem? |
| 8.30 | Fika | Rosengårdssalen |
| 9.00 | Välkommen och praktisk info från arrangörsgruppen | Stora salen |
| 9.15 | Intro | Stora salen, Moderator Staffan Lindberg |
| 9.30 | Vilka är vi på plats? | Stora salen, Staffan Lindberg |
| 10.05 | Livsmedelsstrategier och en nulägesanalys | Stora salen, Rebecca Waterhouse, |
| 10.20 | Lokala producenters perspektiv | Stora salen, Presentation av Jädra Prästgård (Linda Fidjeland och Torbjörn Öckerman) Panel: Näsets Gröna (Sven Secher) & Langhard Lantbruk (Helena och Joakim Langhard) |
| 11.00 | Paus | Stora salen |
| 11.10 | Lokala förädlares perspektiv | Stora salen, Presentation av Skogsbackens ost (Marih Jonsson), Panel: Pommeriet & Charlottenlunds handelsbod, (Mikael och Louise Durling) Peasmakers AB (Eva Fröman) &Jädra Prästgård (Linda Fidjeland och Torbjörn Öckerman), |
| 11.45 | Bensträckare | |
| 11.50 | Logistiker och distributörers perspektiv | Stora salen, Presentation av MatVärden (Britt-Marie Stegs) Panel: Pommeriet & Charlottenlunds handelsbod, (Mikael och Louise Durling) Uppsala Matråd (Rebecca Waterhouse), Bondens mat i Uppland (Marih Jonsson), Reko Ringen (Linda Lönnkvist) och Mat och smaker i Norra Stockholm (Helena Langhard) |
| 12.40 | LUNCH | Restaurangen |
| 13.40 | Forskning- Kommuner och regionala aktörers roller och samarbeten för resilienta regionala livsmedelssystem | Stora Salen, Malin Andersson, Uppsala universitet, https://www.uu.se/kontakt-och-organisation/personal?query=N13-2063 |
| 14.15 | Reflektioner i borden? | Stora Salen |
| 14.35 | Våra kommuner, hur arbetar de eller kan arbeta för att stärka resilienta, regionala livsmedelssystem? | Stora salen, Presentation av Sebastian Fjäll, Vallentuna kommun 10-15 min, om Vallentuna Matmarknad Panel: Henrik Andersson, Stadsodling Hågaby m.m., Uppsala kommun, Ewa Westergren, Trosa kommun, Janine Österman, Lunds kommun, Sanaz Kalantari/ Rana Toprak, Uppsala kommun |
| 15.10 | Fika | Rosengårdssalen |
| 15.40 | Privata uppköp av lokalproducerad mat (Restaurang & catering) | Stora salen, Presenation av Johanna & Mat (Johanna Mellberg) och presentation av Happy Food (Lena Hägg). Därefter samtal |
| 16.20 | Sammanfattning & avslutning på första dagen | Stora salen, Staffan Lindberg |
| 16.40-17.20 | Runda med guidning på stiftelsen för intresserade/ | Stiftelsen |
| 18.00 | Middag | Restaurangen |
Dag 2 Tisdagen 4 november
| Tid | Vad? | Var & vem? |
| 7.30-8.30 | Frukost | Restaurangen |
| 8.30 | Sammanfattning av dag ett | Stora salen, Staffan Lindberg |
| Reflektion i borden | Stora salen, Staffan Lindberg | |
| 8.55 | Lokal mat som den bästa krisplanen | Stora salen, Maria Gardfjell, Sakkunnig/ mat och beredskap, miljö och klimat. Tidigare politiska uppdrag som riksdagsledamot och kommunalråd. |
| 9.15 | Strategiska beslut från kommuner som ett sätt att få mer lokal mat på tallriken | Stora salen, Ewa Westergren, Trosa kommun Vallentuna kommun Sanaz Kalantari, Uppsala kommun Rana Toprak, Uppsala kommun
|
| 10.00 | FIKA | Rosengårdssalen |
| 10.30 | Finansiering och projekt som ett sätt att öka den lokala livsmedelsberedskapen | Stora salen, My Sellberg, Upplandsbygd, Sara Thorseus, Coompanion, Cyrille Gaubert, microfonden |
| 11.00 | Speed-dating | Stora salen, My Sellberg, Upplandsbygd |
| 11.30 | Fokus Sigtuna | Stora salen, Panelsamtal Mattias Askerson Kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, (M), Marie Axelsson Oppositionsråd Sigtuna (S), Bengt Hellström sitter i kommunstyrelsen i Sigtuna (KD), Tord Olsson småföretagare Herresta Lada, Kristian Svensson, matproducent och småföretagare m.fl |
| 12.15 | Utvärdering | Stora salen |
| 12.30 | Avslutning | Stora salen |
| 12.45 | LUNCH | Restaurangen |
För Upplandsbygd är det här en del av projektet Vi Ekoprenörer
