Årsmötet samlade styrelsens ledamöter, kommunrepresentanter, valberedningen, kanslianställda och några av våra medlemsorganisationer. Syftet med mötet var att summera det gångna verksamhetsåret, rösta in nya styrelseledamöter och valberedningsmedlemmar, samt fatta andra viktiga beslut för föreningens framtid. Bland annat så berättades det hur Upplandsbygd fått flera berömmelser och tillfällen att presentera och sprida vårt arbete med att inkorporera hållbarhetsaspekter i våra projektkriterier. Det är något vi alla kan vara stolta över! Läs mer om vår hållbarhetsresa här.
Vi tackade varmt Anna Olsson, som slutar som styrelseledamot och som har bidragit med ovärderlig erfarenhet och engagemang som styrelseledamot och ideell representant från Uppsala under många år. Vi vill också rikta ett stort tack till Micael Sundström, Caroline Ullman, Mats Olsson och Ann Gidlund för deras insatser och tid med oss, även om de inte kunde närvara vid mötet. Och Rafael Waters, ordförande i Gatu- och samhällsmiljönämndenande i Uppsala kommun, gjorde ett mycket bra jobb som mötesordförande. Samtidigt välkomnade vi nya ledamöter till styrelsen: Amil Sarsour, Ingela S Sandgren, Bengt Hellström, Susanne Loheman och Karl Björnström. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans!
Mötet började med ett inspirerande studiebesök till platser som har vuxit fram tack vare Hågabys lokalbefolkningens engagemang och stöd från Upplandsbygd Skolträdgården i Hågaby är en lysande exempel på lyckad projekt som fortsätter att blomstra även efter projekttiden. Henrik Andersson är en av eldsjälarna bakom dessa initiativ som drivit idéerna och lyckats inspirera Hågas invånare att engagera sig och fortsätta ta steg mot ett mer resilient samhälle. Han bidrog till att Hågabor fick en gemensam knytpunkt och intresse att samlas kring, vilket gynnade många på olika sätt. Han berättade hur Skolträdgårdsprojektet har fungerat som en plats där barn i olika åldrar har kunnat lära sig om odling, matlagning, miljöutmaningar relaterade till vatten och övergödning, hälsa, beredskap och mycket mer. Nu är det Sofia, en engagerad förälder och pedagog, som tar hand om odlingen som en deltidstjänst för skolan. De berättar hur projektet började med ett tydligt produktionsfokus, där skolan under en säsong nästan kunde försörja köken med 100 % av grönsakerna. Men nu testar de olika odlingsarrangemang, att anpassa trädgården till klassernas pedagogiska plan och skapa en lekplats där de yngsta och mest nyfikna barnen kan utforska och samlas. Kombinationen av odling och pedagogik har gjort att det civila engagemanget är tillräckligt högt för att fortsätta utan projektpengar.
Henrik delade också hur idén om ”Hågaby Stadsodling” föddes. Med inspiration från Skolträdgårdsprojektet skapades en förening och en del av en grannbondes åkermark tvärs över gatan till skolan omvandlades till en stadsodling där det också odlas grönsaker till skolan. Där finns också plats för Hågabor att ha sina egna odlingsbäddar för privat eller kommersiell användning. Dessa initiativ är inte bara lärorika för barnen utan måste också anpassas till lokala utmaningar som vattenanvändning, biologisk mångfald och ekonomisk stabilitet, där alla parter (lärare, föräldrar, odlare osv.) har en röst.
Det var inspirerande att höra om hur dessa projekt har lyckats samla och engagera människor. Att skapa förutsättningar och påbörja dialoger kan leda till fantastiska resultat, som Henrik påpekade. Vi fick också höra om Hågabys Stadsodlings pågående LEADER projekt inom Perenner och lokala vattenkretslopp, som omvandlar bäddar till mindre arbetskrävande och mindre resurskrävande grödor (perenner) och där de testar även hur de kan samla vatten i regnvattentankar under hösten utan att de fryser sönder, vilket har lyckats, berättar han.
Nedan kan ni se några bilder från dagen. Vi är tacksamma för alla er som bidrar med ert engagemang och ser fram emot att fortsätta utveckla vår landsbygd tillsammans.
Med vänliga hälsningar,
Upplandsbygd
- hågaby skolträdgård årsmöte