Nu blommar det i Källör: Pollinerarparken har börjat anläggas!

Projektet syftar till att gynna biologisk mångfald i grönområdet vid Källör i Östhammar stad. Platsen ska stärkas som en plats där barn och vuxna kan lära sig om växter, djur och naturens betydelse.

Vi blir väldigt glada när lokala organisationerna som driver projekt med Upplandsbygd uppdaterar oss och berättar hur det går, speciellt när det går bra!

Idag fick vi se ett väldigt fint inlägg från Östhammar kommun som har fått beviljat stöd för att driva ett projekt med fokus att stärka ekosystemtjänster och skapa en mötesplats med lärande insatser. Kommunen uppdaterade sina följare på sociala medier om på projektets framgång och om det stora engagemang som ligger bakom: Länk till informations video om Källör pollinerarpark

Kort om projektet: I området Källör i centrala Östhammar har Östhammars kommun initierat flera åtgärder för att främja biologisk mångfald i form av en ”pollinerarpark” på en äng. Projektets åtgärder syftar till att förhöja upplevelsen och attraktiviteten längs en välkänd promenadstråk längs vattnet, genom att låta gräset växa högt på grönytan, så in ängsblommor, montera fågelholkar och skyltning i kombination med andra aktiviteter som pågår på platsen, som årliga slåtterfesten, öppnas möjligheten för allmänheten, förskolor och skolor att lära sig om det lokala ekosystemet på plats. Om du vill läsa mer om projektets helhet, besök projektsidan: Källör stadsäng och pollinerarpark

Nyligen så har de börjat med projektet där bland annat Bygdegårdsföreningen Källör, kommunen och Logårdens förskola hjälpt till med att så in ängsblommor, bygger en stockmur som kan fungera som boplats för många insekter. Samarbete mellan lokala aktörer är viktig för att för att säkerställa ett underifrån perspektiv och en lokal anpassning som ökar projektens allmännytta. Upplandsbygd ställer specifika krav och rådgiver sökande för att detta ska ske. Projekten måste genomföras i samarbete mellan minst två lokala organisationer från olika sektorer (offentlig, privat och ideell sektor). Genom att fokusera på samarbete strävar vi också efter att förstärka de lokala projekten och säkerställa att nyttan kvarstår och växer efter projektets avslut.

När lokala organisationer jobbar tillsammans och skapar dialog så kan det också främja ökat samhällsengagemang och spridning av kunskap och inspiration. För att uppnå en hållbar omställning genom lokalt ledd utveckling så strävar vi efter att integrera både ”hårda”, mätbara värden – såsom miljö- och ekonomiska aspekter bl.a. utsläpp, biologisk mångfald, konsumtion och teknologisk utveckling – och mjuka värden såsom samhällsengagemang, bevarande av lokala traditioner och kunskap, välbefinnande, förtroende, transparens m.m. Detta är nödvändigt för att skapa en mer hållbar framtid.

Vi ser fram emot fler uppdateringar och att få in nya idéskisser för projekt i vårt verksamhetsområde!

Börja här om du har någon idé för ett projekt eller kontakta oss via mejl: kansli@upplandsbygd.se

Vänliga hälsningar

Upplandsbygd