Hej allihopa! Här kommer ett inlägg från vår senaste (fysiska) träff med deltagarna i Hållbart Entreprenörskap, en av våra seminarieledare i programmet och två tidigare deltagare i förra omgången av Hållbart Entreprenörskap.
Louise Hård af Segerstad från AlbaEco/ Stockholm Resilience Center är den seminarieledare i programmet som har tyngdpunkten på Ekologisk Hållbarhet och Resiliens. Hon inledde dagen med att referera till vårt främsta arbetsdokuemnt i detta program- vår ”Sustainble buisness canvas”. Vad skulle man kunna kalla den på svenska? Vår ”Hållbara affärscanvas” kanske? Vad tycker du om den? Testa att lägga in din verksamhet i den och se om den kan hjälpa dig framåt! Finns att kika på och ladda ner här: https://www.sustainablebusinesscanvas.com/
Såhär ser den ut:
Efter att vi i grupp gått igenom Buisness canvas med både stora och små frågor reflekterade vi kring ett konstverk som hänger uppe i ett tak och heter ”The biosphere sculpture. Title Nature/ Society/ Economy”. Vad ser du för någonting när du tittar på det? Under bilden kommer jag att skriva lite reflektioner från deltagarna:
Reflektioner från deltagarna i Hållbart Entreprenörskap:
”Det är som bröllopstårtan fast upp och ner” (Se bild på bröllopstårtan längre ner)
”Allt sipprar nedåt, biosfären är högst upp, skymd när man står nedför och tittar. Känns typiskt med hur det är idag, biosfären ska inte få den framträdande roll den behöver, men allt sipprar ner tillslut, den märks var sig vi vill eller inte.”
”Man ser inte biologin i samhället idag, pengarna är viktigast och den lilla glitterkulan längst ned visar att det är den vi ser först och har mest fokus på är ekonomin”
”Vad händer om man klipper av trådarna? Allt är skört och om man klipper av trådarna till ekonomi-kulan så är det bara den som ramlar men om man klipper av trådarna till biosfärcirkeln högst upp så rasar allt. Det säger nåt om vad som är fundamentalt”
Nedan kan ni se ”Bröllopstårtorna”, både åt ”rätt” håll och upp och ner, läs mer om bröllopstårtan här: https://www.globalamalen.se/ett-nytt-satt-att-se-de-globala-malen-som-en-tarta/
Efter att vi var uppvärmda med analyser av konstverket som gav upphov till många olika tankar var det dags för lite framtidsspaning och långsiktigt tänkande. Vi använde oss av metoden ”3 horisonter”, finns en video (tyvärr bara på engelska) här: https://www.youtube.com/watch?v=_5KfRQJqpPU
Jag ska lite kort försöka förklara ”3 horisonter” vilket inte är helt lätt. Som ni märkte i texten ovan så är deltagarna inte helt nöjda ut med hur det ser ut vad gäller hur man generellt prioriterar mellan ekonomi, ekologi och social hållbarhet. De mönster (”pattern” se bild ovan) som man inte är nöjd med idag är ”Horizon 1”. Det kan t.ex vara matproduktion, att den mesta mat vi köper idag är producerad globalt och att vi inte har en tillräcklig lokal matproduktion. Då är den ”billiga”, globala maten Horizon1, och horizon 2 kan vara något som är något helt annat, t.ex lokal mat som produceras men på ett sätt som i längden inte är ekologiskt och ekonomiskt hållbart. Och horizon 3 kanske är den lokala mat som produceras och som både är ekologiskt och ekonomiskt hållbar. Det är dit vi vill framöver och på lång sikt. Vi hade många och långa diskussioner, många olika åsikter (såklart!). Och kontentan av det hela var väl att vi vill hjälpa dessa initiativ som står för det vi vill ha framöver. Hur kan vi hjälpa dessa pionjärer, som inte just idag är så många och starka men som förhoppningsvis blir fler och fler? Jag kan säga er, att många av deltagarna i Hållbart är precis vad jag skulle kalla för dessa ”Pionjärer” eller framtidsfrön som nu håller på att gro 🙂 En av deltagarna i Hållbart hittade också en kompletterade förklaring på just ”3 horisonter” och förändringsprocesser som hon delade med sig av till hela gruppen, det gjorde det lättare att förstå ytterligare vad det handlar om. Tack Marie! 🙂
Lite tankar från deltagarna om hur ”Framtidsfrön” kan spridas:
”Om alla får med sig en person som sedan får med sig en ny så sprids konceptet. Tillit är viktigt”
”Flera lokala föreningar pratar med fler, man handlar av varandra, lokalt”
”Saker behöver ske i olika skikt. Man får inte tappa drivet av tro och hopp. I våra skikt är är det möjliggöranden av initiativ som behöver ske.”
”Vi befinner oss i olika skikt, alla är viktiga. Hur kan man påverka större system?Det borde vara obligatoriskt att odla på varje förskola och finnas allmänna odlingsplatser i varje område”
”Det behöver ske ett paradigm-skifte, man kan jämföra med sjukvården där man nu ska se och jobba förebyggande.”
”1. Prata med grannar 2. Välja 3.Tänka på hur man konsumerar.”
”Vi behöver skapa en förening som Fjärdhundraland.”
”Är vad som helst hållbart om det är lokalt? Lokala Vapen?” *skrattar*
”Mer utbildning i skola och förskola”
”Integrera Hållbarhet i alla skolämnen”
”Vi måste inte konkurrera med varandra trots att vi är företagare. Vad eller vem är egentligen konkurrenten? Det globala och det storskaliga?”
”Vi behöver mindre enheter, Sverige borde bestå av en massa små Åland med skördefester”
”Centraliteten behöver dö.”
”ICA och Konsum ska ta in lokala produkter istället för produkter från hela världen”
”Klimatdemonstrationer är också framtidsfrön, det blir mindre och mindre motstånd mot demonstrationerna och skolstrejkerna.”
Diskussionen avslutades mellan en mer ”optimistisk” deltagare som sa ”Handlar det om vad vi tror ska bli eller vad vi vill ska bli? Det är ju samma sak, det är ju så vi ska tänka” och en mer ”pessimistisk” ”Det är väldigt TUR att det finns såna som du, vi behöver varenda en” SEDAN GAPSKRATTADE ALLA 🙂
Dagen avslutades sedan med ett väldigt kärt återbesök, Fredrik och Maja från LokaltOdlat som var med i förra omgången av Hållbart Entreprenörskap kom tillbaka till Upplandsbygd för att hälsa på de nya deltagarna. De berättade om sin resa med sitt företag, som både haft många med- och motgångar. Men som fortfarande är igång genom odlingar på nu fyra(!) olika skolor i Sigtuna, och såklart Majas gelato glass som är poppis på Reko där hon säljer den italienska glassen som är gjord på mjölk från en liten bonde i Uppland.
Vi avslutade dagen med en ny övning som verkade uppskattad, ”lätta hjärtat-lappen”. Vi delade in oss i två grupper, Maja och Fredrik deltog också till deltagarnas förtjusan. Alla deltagare finns skriva ner ett huvdbry eller fundering på en lapp och sen samlades lapparna ihop och därefter gick gruppen igenom en lapp i taget, 5 minuter per lapp. Alla fick chansen att vädra sig lite och sånt kan vara värt mycket, särskilt när man gör det i en grupp som både är omtänksam och kompetent.
P.S Vill du veta mer om Hållbart Entreprenörskap, kolla här: Hållbart Entreprenörskap 2023-2024
Tack för detta, ses igen den 22 mars! /Jenny