Hållbart Entreprenörskap: Ansökningar, byråkrati och småskaliga föregångare

Hej allihopa! Här kommer ett litet inlägg från vår senaste träff i Hållbart Entreprenörskap. Det handlar om allt från EU-pengar och ansökningar till småskaliga föregångare.

Hej allihopa! Här kommer ett inlägg från vår senaste (fysiska) träff med deltagarna i Hållbart Entreprenörskap och två tidigare deltagare i förra omgången av Hållbart Entreprenörskap.

Programmet närmar sig slutet och efter ett intensivt halvår av att lära känna varandra och dyka ner i hållbarhet och omställningsfrågor så har vi kommit till den sista delen som handlar om att söka pengar.

På Upplandsbygd jobbar vi med EU-pengar, statliga pengar och kommunala pengar. Alltså offentliga medel. Detta gör att kraven är ganska höga. Man vill att våra gemensamma skattepengar går till något bra-såklart!

Vi är självklart mycket glada över att få pengar från stora EU som vi kan disponera ut i det lilla lokala. Men det är inte helt enkelt. I EU finns det mål som vi behöver visa att vi kan uppnå lokalt. Och de målen är ju skapade av EU-människor för alla länder i EU. Så ni kan tänka er att det blir rätt generellt och det känns som att det unika lokala på varje plats inte alltid kommer till rätta i de målen. Men- det är som det är och vi får göra vårt bästa av situationen. Vi på Upplandsbygd försöker det bästa vi kan att vara en brygga mellan de stora strukturerna som finansierar och de lokala gräsrötterna som utför det praktiska som faktiskt är på riktigt.

Vad sa då deltagarna då när vi gick igenom ansökningsblanketter, avtal och projektdagböcker? Ja, det uppkom många frågor förstås. En del som är vana att skriva ansökningar eller jobba i projekt kanske kände sig trygga, andra som inte har den vanan kände sig förmodligen inte lika bekväma. Och det är ett problem som vi brottats med under lång tid men lyckats stävja någorlunda genom att erbjuda ”delprojekt” där vi på Upplandsbygd tar administrationsbördan gentemot Jordbruksverket och de lokala projekten bara redovisar mot oss. Vilket såklart också kräver en del administration men inte på samma nivå. Vi har sett att vi får in en större mångfald av projektsökande då. Och det känns väldigt bra 🙂

I Hållbart Entreprenörskap söker deltagarna också ”delprojekt” och kan söka direkt hos oss istället för hos Jordbruksverket. Det är många frågor som ska besvaras och jag skulle tro att många just nu sitter och klurar med ansökan:

  

 

Efter en förmiddag med mycket fokus på ansökningar, administration och projekt var det givande att under eftermiddagen återigen få besök av gamla deltagare från förra omgången av Hållbart Entreprenörskap; Tord Olsson från Herresta Lada och Elin Boström från Bobrunna gård.

Denna dag var temat Ekonomisk hållbarhet och både Elin och Tord delade öppet med sig om både styrkor och svagheter, möjligheter och hot utifrån egna erfarenheter av att driva småskaliga och hållbara verksamheter. Jag beundrar verkligen alla entreprenörer som vill driva något eget och samtidigt bidra till något större som är bra både för vår planet och människorna på den. Det övergripande samhällssystem vi har idag gynnar ju verkligen inte småskaliga aktörer och lokala producenter och aktörer men i tider av olika kriser så tror jag och hoppas att dessa föregångare som går i bräschen för en omställning mot mer lokalt aktiva samhällen får medvind så småningom. Vad tror du?

P.S Vill du veta mer om Hållbart Entreprenörskap, kolla här: Hållbart Entreprenörskap 2023-2024

Tack för detta! /Jenny