”Rikare Vatten” – Ett Projekt för Hållbarhet och Innovation
Vad är Rikare Vatten? Rikare Vatten är ett LEADER-projekt som initierades 2020 och löper fram till slutet av 2024. Projektet är ett samarbete mellan Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Sjöutsikt Sverige AB och Ecopelag. Målet är att hantera Östersjöns miljöutmaningar, med särskilt fokus på att bekämpa övergödning. Genom att utveckla innovativa metoder för att skörda vass och odla musslor, som sedan kan omvandlas till bland annat djurfoder, strävar projektet efter att minska näringsläckaget till havet. Denna cirkulära metod för näringsåterföring från vatten till landbaserad produktion har potential att inte bara förbättra havsmiljön, utan också skapa nya arbetstillfällen och företag i regionen. Projektet främjar även nätverkande och kunskapsutbyte mellan entreprenörer och föreningar engagerade i cirkulär produktion, naturvård, blågröna näringar och naturkulturturism.
Genom vårt lokala nätverk såg vi möjligheten att bidra till initiativ som kan göra Östersjön renare och främja hållbart företagande från ett lokalt perspektiv. En av delen i projektet är samarbetet med Sjöutsikt Sverige AB, som hade idén om att skörda vass till djurfoder. SLU anslöt sig som en självklar partner för att tillföra spetskompetens och forskningsstöd, vilket har varit avgörande för att uppnå pålitliga resultat. Tack vare den höga motivationen och kapaciteten hos alla inblandade parter har projektet gjort betydande framsteg. Flera organisationer som också jobbar och brinner för hållbarhetsfrågor, såsom Race For The Baltic, WWF, Kivik, Apotea och andra, har också varit partners i utvecklingen av arbetet som Sjöutsikt AB och SLU har drivit med vårt stöd.
Hållbar vassskördning, vassfoder och dess ekologiska fördelar
Vass, och särskilt bladvass, är en av de mest utbredda växterna i Sveriges kustlandskap. Projektet har fokuserat på att skörda denna resurs under perioden juli till början av september. Skörden sker genom att vassen kapas cirka 15 cm ovanför vattenytan, vilket innebär att det bara är den finaste delen av vassplantan som används. Detta skapar ett foder med hög kvalitet och ett högt innehåll av råprotein. Efter skördning ensileras vassen direkt, en process som ger ett foder med en låg torrsubstanshalt jämfört med många andra grovfoder till hästar. Torrsubstanshalten i det ensilerade vassfodret ligger vanligtvis mellan 30-40 %, vilket ger längre ättider för hästarna, särskilt för lättfödda raser som islandshästar och russ, vilka SLU har utfört studier på. Dessa studier visar att vassfoder har en liknande smältbarhet av näringsämnen som andra grovfoder, men med fördelen att det bidrar till längre ättider och en minskad risk för överhull. Foder från vass har också visat sig vara ett utmärkt komplement till traditionellt vallfoder. 4H-gården i Vallentuna rapporterar att tack vare vassen kan de nu utfodra sina hästar på fri tillgång nattetid utan att behöva oroa sig för överätning. Hästarna tillgodoser sig också en stor mängd mineraler och elektrolyter från vassen, vilket har lett till att mängden mineral- och proteintillskott har kunnat minskas. I perioder där hästarna har ätit större mängder vass har endast selen behövts som tillskott.
Förutom de ekonomiska och näringsmässiga fördelarna med vassfoder har projektet också visat på betydande ekologiska vinster. Vass är en viktig miljö för många fåglar, fiskar och andra djur, men för mycket vass kan skapa stora monotona ytor med låg biologisk mångfald. Preliminär forskning från SLU visar att skörd av vass ökar ljusgenomsläppet i vattenmiljön och gynnar vadarfåglar i skördade områden vid lågvatten. Det har också noterats en ökad förekomst av gädda och sutare i dessa områden. En oväntad men välkommen effekt av vasskörd är också en ökning av filamentösa alger där vassen har skördats. Sammantaget tycks vasskörd kunna öka den biologiska mångfalden i kustvikar och fungera som ett sätt att återföra näring från övergödda vikar tillbaka till landbaserad produktion.
Sjöutsikt Sverige AB Erfarenhetsutbyte – Östersjödagarna 2024:
Som en viktig del av Rikare Vatten-projektet arrangerade vi på Upplandsbygd, tillsammans med Sjöutsikt AB, ”Östersjödagarna 2024” i slutet av augusti. Evenemanget byggde vidare på framgångarna från Östersjödagen 2023, där Kronprinsessan Victoria själv deltog och aktivt hjälpte till med att skörda och bala vass, vilket satte strålkastarljuset på projektets innovativa arbete. Med ett ökande intresse för våra hållbarhetsinsatser valde vi att utöka årets event, som lockade över 100 deltagare under två dagar fyllda av inspiration och nätverkande. Deltagarna fick en unik chans att följa med Sjöutsikt Sverige AB ut på vattnet och bevittna deras banbrytande teknik för skörd och förädling av vass i verklig drift. Denna praktiska demonstration visade hur vass, ofta betraktad som avfall, kan omvandlas till en värdefull resurs – ett viktigt steg mot en mer cirkulär ekonomi. Östersjödagarna 2024 fungerade också som en plattform för nätverkande och inspiration. Här samlades representanter från offentlig sektor, ideella föreningar, företag och forskningsinstitutioner för att utbyta idéer och diskutera framtida samarbeten. Bland de deltagande organisationerna fanns Baltic Reed, Race for the Baltic, Islandshästförbundet, Hästnäringen, Tidningen Ridsport, RICE, Axfoundation, SLU, Marina Läroverket, Vallentuna kommun, Uppsala kommun, Framtidens Material och Hammarhagens Odlare. Tillsammans utforskade vi nya möjligheter för hållbar landsbygdsutveckling, med fokus på hur vass kan spela en central roll i detta arbete. Eventet markerade ännu ett steg framåt i vårt gemensamma arbete för att förbättra Östersjöns hälsa och samtidigt stödja lokalt företagande och innovation.
Rikare Vatten-projektet har inte bara lyckats med att ta fram innovativa lösningar för att hantera övergödning i Östersjön, utan också skapat nya möjligheter för lokalt företagande och hållbar utveckling. Vi ser fram emot att fortsätta detta arbete och hoppas att fler lokala initiativ kan inspireras av vår framgång och bidra till en hållbar framtid för både hav och land.