Från ax till limpa – ett projekt för matberedskap i Hagunda rödakorsgrupp
Uppsala Rödakorskrets startar ett initiativ i Hagunda för att väcka intresset för det gamla hantverket att baka i bagarstugor, samtidigt som de stärker den gemensamma beredskapen. Genom att sprida kunskap om bakning utan el, kulturspannmål och lokal livsmedelsproduktion vill projektet knyta samman tradition, hållbarhet och gemenskap över generationsgränser.
Om projektet
Projektet vill stärka den lokala livsmedelsberedskapen genom att sprida kunskap om bakning utan el och genom att lyfta kulturspannmål och traditionella bakningstekniker. Genom att inventera bagarstugor och utbilda fler i hantverket kan dessa mötesplatser väckas till liv och bli resurser i både vardag och kris. Samarbetet mellan Uppsala kommun, erfarna bagare, lokala odlare och frivilliga är centralt för att främja hållbar matproduktion och biologisk mångfald. Projektet vill också skapa möten mellan generationer där äldre delar sin erfarenhet och yngre.
Mer konkret arrangeras bakkurser, utbildningar och öppna aktiviteter där deltagarna får prova på att baka i bagarstugor och lära sig praktiska färdigheter för beredskap. Samtidigt kartläggs lokala bagarstugor och samarbeten med spannmålsodlare och små hantverkskvarnar utvecklas för att stärka den lokala livsmedelskedjan. Målet är att bygga en modell för hållbar beredskap som inspirerar fler, där gemenskap, kunskap och lokalt engagemang blir grunden för ett mer motståndskraftigt samhälle.
2025-10-01 till 2026-07-31
Uppsala Rödakorskrets
Rebecka Backryd, rebecka.backryd@redcross.se
Line Strand, line.strand@hushallningssallskapet.se
Projektet är en del av paraplyprojektet Rikare Vatten och Landskap.
25 000kr
